Sistem Yönetimi

Vcenter

 

vCenter Server Konumlandırma

vSphere sanallaştırma ürününün yönetim bileşeni olan vCenter Server, kurulum kısmında bazı esneklikler sunar. Bu esnek kurulum seçenekleri bir çok kişinin aklında soru işaretleri oluşturuyor ve yapacakları dizayn hakkında sıkıntılar yaşayabiliyorlar. En çok sorulan “vCenter Server fiziksel mi olmalı sanal mı olmalı ?“ ve “Linux appliance mı olmalı yoksa Windows mu olmalı ?” sorularını kurulum esnasında her vSphere kullanıcısı bir kere düşünmüştür. Dizayn aşamasında karar vermeniz gereken ve önemli bir durum olan vCenter konumlandırma işlemi aslında best practicelerde yer almıştır. Fakat gerek maliyet, gerekse eldeki envanterin yetersizliği gibi sebeplerden her zaman best practicelere uygun gidemeyebiliriz.

 

Konumlandırma işleminden önce kendimize bir tablo çıkarıp bizim için önemli olan konu başlıklarını belirlememiz gerekir. Kaynak kullanımı, erişilebilirlik, fiziksel sunucu sayısı gibi bir çok şeyi göz önünde bulundurmalıyız. vCenter Server konumlandırma konusunda incelememiz gereken başlıklara şöyle bir göz atacak olursak;

 

  1. vCenter Server gereksinimleri
  2. vCenter Server erişilebilirlik durumu
  3. Fiziksel mi ? Sanal mı?
  4. Windows vCenter Server mı ? vCenter Server Linux Appliance mı ?

 

vCenter Server gereksinimleri                                                                                                   

vCenter Server uygulamasının minimum kaynak gereksinimleri sizin kullanacağınız bileşenlere göre değişmektedir. External veya embedded database kullanımı, SSO, ortamdaki sanal makine, host sayısı ve bunun gibi değerler vCenter Server’a verilecek kaynak ile doğru orantılı olarak artacaktır. External database kullanılması halinde minimum gereksinimler aşağıdaki gibidir.

 

Windows vCenter Server (50 host, 500 power-on vm)
Simple Install (vCenter Single Sign-On, the vSphere Web Client, vCenter Inventory Service, vCenter Server)

CPU       : Intel veya AMD, 2 Core (Her bir core en düşük 2GHz olmalı)

RAM      : 12 GB

Disk       : 40 – 100 GB (Envanterinizin büyüklüğüne göre daha çok alan gerekebilir)

NIC        : 1 Gbps

 

vCenter Linux Appliance (10 - 100 host, 100 - 1000 power-on vm)

CPU       : 2 vCPU

RAM      : 8 GB

Disk       : 70 – 125 GB (Thin Provision kullanılabilir)

NIC        : 1 Gbps

 

vCenter Server erişilebilirlik
Erişilebilirlik IT sektöründe en önemli konu başlıklarından biridir. vCenter Server bileşeninde oluşabilecek bir arıza veya erişememe durumunda hangi sıkıntıları yaşarız birde bunu inceleyelim. 

 

 

Bunların dışında Update Manager, Host Profiles, Clone ve Template gibi bir çok özellikte çalışmayacaktır. Bu teknolojilerin çalışmama durumunu, sizin ortamınızda yaratacağı sıkıntıları göz önünde bulundurmalısınız.

 

Fiziksel mi ? Sanal mı ?

 

vCenter Server fiziksel durumda bulundurmak ile sanalda bulundurmak arasındaki fark çok sorulan sorular arasında.

Fiziksel ve sanal konumlandırmadaki avantaj ve dezavantajları sıralamak gerekirse.

 

 

 

 

 

    

 

Fiziksel vCenter Server yapısında sistem kaynaklarını direk olarak vCenter Servera vermek bir avantaj olarak düşünülebilir. Fakat arka planda düşünmemiz gereken, sanallaştırma altyapısı sistem kaynaklarını en verimli şekilde kullanmamızı sağlayan bir teknoloji. Sadece bir uygulamaya fiziksel sistem kaynaklarını vermemiz bir yana Vmware bize sağlamış olduğu HA ile erişilebilirlik seçeneklerinin artmasıda sanal vCenter Server kurulumunu bir adım önde tutmaktadır.

 

 

Windows vs Linux

Windows ile Linux based vCenter sürümleri arasında yönetimsel açıdan bir fark bulunmamaktadır. Linux appliance kullanacaksak, Linux bilmek gerekiyor gibi birşey söz konusu değildir. Fiziksel kurulum yapılacaksa sadece vCenter Server Windows sürümü kurulabilmektedir. Linux sürümü sadece sanal olarak konumlandırılabilir. Aralarındaki en büyük farklardan biri bu olmasına rağmen içerdiği bileşenleride iyice inceledikten sonra tam bir karar verilebilir.

 

 

 

 

Yukarıdaki karşılaştırmaları dikkate alarak kendi dizaynınızı rahatlıkla yapabilirsiniz. Vmware best practice notlarına bakacak olursanız, vCenter Serverı sanal olarak kullanmanızı önermektedir. Kendi veri merkezi analiz ederek bu durumu en iyi şekilde dizayn edebilirsiniz. Dizaynınızda mümkün olduğu sürece yönetim clusterını ayrı tutun. Hatta production, management, dmz gibi bir çok cluster oluşturup bunları ayrı ayrı yönetmeye çalışın.


Paylaş :
Eğitim Takvimi | Twitter Eğitim Takvimi | Linkedin Eğitim Takvimi | Facebook