MS Office

Project ile Maliyet Performans Endeksi (MPE-CPI) Hesaplama

Proje yönetiminde önemli unsurlardan birisi de projenin belirlenen zaman içerisinde yapılması gereken görevlerin planlanan maliyetlerle gerçekleştirilmesidir.  Özelikle maliyetlerdeki değişim projenin zamana göre ve toplama göre yapılan harcama kontrolünü ya da diğer bir değişle nakit akışını da doğrudan etkileyecektir.

 

Proje yöneticisinin kontrolündeki işlemlerden birisi de proje gerçekleşmesi sırasındaki harcamaların planlanana göre nasıl gerçekleştiğidir.

 

Bu makale ile ms project ile baseline (temel alma) özeliğinden yararlanarak maliyet performans endeksi (CPI) parametresini inceleyeceğiz.

 

Senaryodaki projemizde 4 alt görevden oluşan bir projemiz ve saatlik maliyetlerinin 100 TL olduğu 4 kaynağımız var .

 

 

 

 

 

Proje planını yaptıktan sonra projemiz için temel (baseline) alıyoruz. Kıyaslamalar proje temeline göre yapılacağı için eğer temel alınmamışsa MPI değerini hesaplayamayız. Verilen bilgiler ile temel alındığında istatistik penceremizdeki bilgilerimiz aşağıdaki gibi olacaktır.

 

 

 

 

12 Mayısta başlayan projenin  ilerlemesini durum tarihi olarak 16  mayıs günü inceleyeceğiz ve bu bağlamda Görev1 ile  Görev 2  %100 tamamlanmış Görev3 ie %25 tamamlanmış olsun . Fakat Görev1 ve Görev2  nin kaynakları Kaynak1 ve Kaynak2 ‘nin gerçekleşen maliyetleri 100/saat iken 120/saat olsun.

Proje incelendiğinde mayısın 16 sında planlanan bütçe maliyeti 4800 Tl idi, fakat 5600 Tl harcama yapıldı.Bu değerleri oranı 4800/5600 olarak hesaplandığında MPE değerinin %86 olduğu bulunur.

 

 

 

 

MPE (CPI) değeri incelenirken şöyle yorumlanmalıdır.  Eğer 1 in altında ise incelenen tarihe göre planlanan maliyet aşılmış, eğer büyük ise daha az maliyetle görevler gerçekleşmiştir. 


Paylaş :
Eğitim Takvimi | Twitter Eğitim Takvimi | Linkedin Eğitim Takvimi | Facebook