Veri Yönetimi Çözümleri

Microsoft Azure - Bulutta Veri Hizmetleri - 1 (Yönetim Portalleri, Hizmet Modelleri ve Fiyatlandırma )

Küçük veya büyük çaplı birçok firma uzun zamandır müşterilerine çeşitli formatlarda bulut hizmeti vermektedir. Firmalar veya bireysel kişiler sosyal verilerini, elektronik postalarını, dokunmalarını (fotoğraf, video, belge vs.), elektronik cihaz yedeklerini, uygulamalarını, sağlık veya finansla ilgili verilerini bilerek veya bilmeyerek, ücretli veya ücretsiz bulutta tutmaktadır.
 
Günümüzde bulut iyiden iyiye hayatın her alanda yer almaya başladı ve bu hizmetler bilinçli bir şekilde talep görür hale geldi diyebiliriz. Aralarında Amazon, Google, IBM, Sun, Cisco, Dell, Intel, Oracle ve Microsoft gibi dev oyuncuların bulunduğu bulut bilişim dünyası her geçen gün daha fazla büyümekte ve ilgi görmektedir.
 
İşte bulut bilişim dünyasının en tepesindeki 150 oyuncu:
 
Bu devlerden alınan bulut hizmetleri firmaların büyüme, bakım, barındırma, yedekleme ve daha birçok başlıkta ortaya çıkan giderlerini azalttı. Geliştirme süresini kısaltarak pazara çıkış hızını arttırdı. Altyapıya değil de işin kendisine ve stratejiye odaklanma imkânı tanıdı. Farklı teknolojilerin entegrasyonunu kolaylaştırdı. Ve böylece verimliliği arttırdı.
Bulutun “kullandığın kadar öde” düsturu firmaları gün geçtikçe daha fazla cezbetmektedir. Eğer güvenlik, kanuni zorunluluklar ve performans gibi başlıklarda bulut yeterli çözümü üretiyorsa IT yatırımlarını buluta kaydırmak daha mantıklı görülmektedir.
 
Şu dönemde bulut hizmeti almayan birçok firma ya buluta geçiş yapmaya hazırlanmakta ya da yüzünü bulut hizmetlerine dönüp, hangi hizmetler benim işimi görür diye araştırmalar yapmaktadır. Geriye kalan bazı firmalar ise bu hareketliliği es geçemeyip, neler olup bittiği konusunda merakını dindirmeye çalışmaktadır.
 
2010 yılından beri Azure adıyla bulut hizmeti veren Microsoft, bu yıl daha önce hiç yapmadığı kadar buluta odaklanmış durumda. Hatta ürün adı olarak ilk başlarda kullandığı “Windows Azure” ifadesi yerine “Microsoft Azure” ifadesi tercih edildi. Hızla gelişen bulut hizmetlerini duyurabilmek için eğitim ve reklam konusunda da ciddi yatırımlar yapılıyor. Ayrıca açık kaynak ruhu bulunan ürünlere adaptasyonu hızlandırabilmek için yeni yüzler de Microsoft bünyesinde yer almaya başladı.
 
Her geçen gün yeni bir bulut hizmeti duyurulmakta veya var olan hizmetlerde kullanıcı dostu geliştirmeler yapılmaktadır. Tabi bu hızlı gelişim kaçınılmaz olarak yeni kavramları ve kavram kargaşalarını berberinde getirmektedir.
 
Şu aralar birçok kişi bu yeniliklere ayak uydurma ve bir an önce buluta adapte olma derdine düşmüş durumda. Ancak nereden başlanacağına dair net bir ipucu bulmak zor gibi görünüyor. İşte biz bu serimizde kafa karışıklığını bir nebze olsun giderebilmek için Microsoft Azure’a hızlıca girişe ve sonrasında sırasıyla veri hizmetleri başlığı altında sunulan bulut hizmetlerine odaklanıyor olacağız.
 
Serimizde bu hizmetlerin geniş bir özetini yapmayı planlıyorum. İlerleyen günlerde NoSQL ve Big Data dünyasına ait bulut hizmetleri için daha teferruatlı yayınlar da paylaşıyor olacağım. Yine bu konularda çeşitli etkinlikler ve web seminerleri de programımızda mevcut.
 
Baştan söyleyelim; Microsoft kendi dünyası dışındaki diğer ‘vendor’lerle ve açık kaynak dünyasıyla barışık yaşamaya karar verdi. Bulut hizmetlerinin çoğunda açık kaynak kodlu uygulamaların ruhu var. Bu sebeple bazı hizmetlere adapte olmakta zorlanabilirsiniz. Ancak pes etmeyin. Microsoft kullanabilirliği arttırabilmek için elinden geleni yapıyor.
 
Hadi hızlıca bir giriş yapalım!
 

Microsoft Azure hizmet modelleri nelerdir?

 

İsterseniz kendi donanımlarınızı kendi ortamlarınızda barındırarak Windows Server 2012, System Center 2012 ve Windows Azure Pack desteğiyle Private Cloud oluşturabilir, isterseniz Microsoft’un Public Cloud hizmetlerinden dünya çapında konumlandırılmış ‘datacenter’lar vasıtasıyla faydalanabilirsiniz. 
Genel olarak Microsoft, Azure bulut hizmetlerini 3 ana modelde sunmaktadır. Bunlar IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service), SaaS (Software as a Service). Eğer bir uygulayıcı iseniz bu terimler üzerine çok fazla kafa yormanıza gerek yok bana kalırsa. Çünkü birçok firma çeşitli şekillerde bulut hizmeti sunmakta ve bu terimleri hatta daha fazlasını kendi ürünlerini gruplamak için kullanmaktadır. Farklı kaynaklardan okunan açıklamalar böyle dönemlerde gereksiz yere kafa karışıklığına sebebiyet verebilmektedir. 
 
Basitçe şöyle bir açıklama yapalım.
 
On-Premises: Ağından veri depolama aygıtlarına, işletim sisteminden uygulamalara kadar tüm bileşenlerin kontrolünün sizde olduğu modeli ifade eder. Örneğin elinizin altındaki bilgisayarda tüm kontrol sizdedir. Temel olarak yerel kaynaklarınızla oluşturduğunuz ortamlar bu model dâhilindedir.
 
Infrastructure as a Service: Ağ, depolama, cihaz ve sanallaştırma yönetimini Microsoft üstlenmektedir. Geri kalan işletim sistemi, uygulama ve konfigürasyonlar hizmet alıcılarına aittir. Örneğin bulutta oluşturdunuz bir sanal makine içerisine SQL Server kurulumu yapıp, iş zekâsı çalışmalarınızı oradan sürdürmek bu modelde bir hizmetle mümkündür.
 
Platform as a Service: Sadece uygulama ve konfigürasyonların hizmet alıcılarının kontrolünde olduğu modeldir. Örneğin bulutta barındırdığınız web siteleri ve SQL Database ile yapılan çalışmalar bu modeldeki hizmetlerle yürütülmektedir.
 
Software as a Service: Hizmet kullanımının alıcıya ait olduğu, geriye kalan tüm kontrolün Microsoft tarafından üstlenildiği modeli ifade eder. Örneğin jumla, wordpress, Office 365 bu modelde sunulan hizmetlerdir.
 

Azure hesabını nasıl temin edebilirim?

 

Kredi kartı bilgilerini girerek ücretsiz (birkaç dolar çekiliyor ve büyük kısmı geri yatırılıyor) bir deneme hesabı oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte Azure promosyon kodları ile kısa süreli tamamen ücretsiz deneme hesapları edinmek de mümkün. Eğer msdn abonesi (Partner, MCT vb.) iseniz her ay belli bir sanal limit ile Azure hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Verilen limite ulaştığınızda hizmetlere erişiminiz engellenir. Sonraki ay kullanıma devam edebilirsiniz. Tabi ki ek ücret ödeyerek limitleri kaldırmak da mümkün.
 
Şu linkten bir deneme hesabı açabilirsiniz:
 
Bunların dışında ücretli olarak Azure hesabı satın alma yöntemleri şunlardır:
 
Pay-As-You-Go: En esnek yöntemdir. Herhangi bir taahhüt beklenmemektedir. Kullandığınız kadarını kredi kartı ile ödeyebilir ve istediğiniz zaman aboneliği iptal edilebilir.
 
Microsoft Resellers: Hali hazırda Open Valume Lisans Program’ını kullanarak Microsoft yazılımlarını satın aldığınız satıcılardan bu konuda da yardım isteyebilirsiniz.
 
Enterprise Agreements: Microsoft’un kurumsal sözleşmesine (EA) kayıt olabilir, kullanım taahhüttü vererek esnek faturalama ve uygun fiyat avantajlarından faydalanabilirsiniz.
 

Hizmet kullanımı nasıl fiyatlandırılmaktadır?

 

Azure hizmetleri ne kadar ucuz ne kadar pahalı merak ediyorsanız, hizmetlerin fiyatlandırma bilgilerine şu linkten bir göz atabilirsiniz:
 
Daha detaylı hesaplamalar için bir de hesap makinesini deneyin:
 

Azure hizmetlerini nasıl yönetirim?

 

Azure hesabı edindikten sonra https://manage.windowsazure.com/ adresinden Azure yönetim portaline giriş yapabilir hizmetleri test etmeye başlayabilirsiniz.
 
Azure üzerinde ‘preview’ aşamasında ve ‘release’ olmuş birçok hizmet bulunmaktadır. Bu hizmetler iki ayrı portal üzerinden yayınlanmaktadır. “Full Portal” ’de göremediğiniz preview aşamasındaki hizmetler “New Portal” üzerinden erişilebilir durumda olacaktır.
 
Örneğin bu aralar (Ocak 2015) “DocumentDB” ve “Azure Search” hizmetleri sadece “New Portal” üzerinden erişilebilmektedir. “New Portal” ’e sağ üst köşede açılan menüden “switch to new portal” linki ile geçiş yapabildiğiniz gibi direk olarak şu linki de kullanabilirsiniz: https://portal.azure.com/
 

Azure üzerinde hangi hizmetler verilmektedir?

 

Azure üzerinde “Compute”, “Data Services”, “App Services” ve “Network Services” başlıklarında birçok hizmet verilmektedir. Bu hizmetler ile ilgili ayrıntılı dokümanlara şu linkten erişebilirsiniz:
 
Bizim öncelikli olarak odaklanacağımız hizmetler “Data Services” (Veri Hizmetleri) kısmındakiler olacak. Bu hizmetlerden bazılarını başka serilerde çok daha ayrıntılı olarak ele alacağız.
 
Bu yazımızda Azure hizmet modelleri, hesap edinme, yönetim portalleri, hizmetlere ait dokumanlar ve fiyatlandırma konularına bir göz attık. Serinin devamında ise “Data Services”  (Veri Hizmetleri) başlığı alındaki hizmetlerin geniş özetine odaklanacağız. Bu sayede hangi hizmet hangi probleme çözüm üretebiliyor ve ne gibi bir geliştirme yükü gerektiriyor incelemiş olacağız.
 
 
Faydalı olması dileğiyle…
 

Paylaş :
Eğitim Takvimi | Twitter Eğitim Takvimi | Linkedin Eğitim Takvimi | Facebook