Kurumsal IT-Teknoloji Eğitimleri-Eğitim Takvimi

ITIL Nedir?

ITIL nedir sorusu sıklıkla hem bilişim çalışanları hem de şirketlerin iş birimleri tarafından sorulmaktadır. ITIL nedir sorusunun yanıtını vermeden önce ITIL açılımını yapalım. Information Technologies Infrastructure Library kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ITIL (aytıl şeklinde okunur) Türkçe'ye Bilgi Teknolojileri Altyapı Kütüphanesi olarak çevrilmektedir. ITIL nedir sorusuna verilecek en genel yanıt beş farklı fazdan oluşan, 26 farklı temel hizmet yönetimi süreci içeren yaşam döngüsü şeklinde tasarlanmış olan bir kütüphane olacaktır. Bu kütüphane içerisinden ihtiyacınız olan bilgileri alarak BT Hizmet Yönetimi konusunda müşterilerinize ve paydaşlarınıza değer katmak amacıyla kullanabilirsiniz. 

ITIL nedir sorusuna kütüphane yanıtının verilmesi önemli bir detaydır. Çünkü beş farklı faz içerisinde bulunan toplam 26 sürecin tamamının hizmet yönetimi için kullanılması bir zorunluluk değildir. Kütüphaneden o anki stratejinize veya ihtiyaçlarınıza uygun olan kitapları seçmeniz yeterli olacaktır. ITIL ile Hizmet Yönetimi konusunda neler yapmanız gerektiğinden çok neleri yapabileceğinizi gösteren bir kütüphanedir. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını doğru şekilde belirleyerek ITIL süreçlerini ve fonksiyonlarını doğru şekilde konumlandırmak size kalmış olacaktır. Bu noktada ITIL süreçlerinin tasarlanması, uygulanması ve güncellenmesi konusunda uzmanların danışmanlığıyla ilerlenmesi BT Hizmet Yönetimi süreçlerinin eksiksiz ve kaliteli şekilde yapılmasını sağlar. 

ITIL beş farklı fazdan oluşmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: Service Strategy, Service Design, Service Transition, Service Operation ve Service Continual Improvement. Burada beş fazın içerisinde 26 farklı süreç ve 4 farklı fonksiyon ile birlikte toplam 223 adet rol bulunmaktadır. ITIL amaçları fazdan faza ve süreçten sürece değişmekle birlikte genel olarak şu şekilde maddelendirilebilir:

  • BT hizmetleri aracılığıyla müşterilere ve paydaşlara değer katar.
  • BT hizmetleri konusunda toplam sahip olma maliyetleri düşürülür.
  • BT hizmetlerine her kullanıcının aynı kalite seviyesinde erişebilmesi sağlanır.
  • BT hizmetlerini yürütebilecek kapasitenin optimum seviyeye çekilmesi sağlanır.
  • Kaliteli ve verimli hizmet sunulmasını sağlar.
  • Kaynakların verimli şekilde yönetilmesini sağlar.
  • BT hizmetlerinin ölçülebilirliğini artırır.

Ebubekir SEZER