Kurumsal IT-Teknoloji Eğitimleri-Eğitim Takvimi

Linux Sistem Yönetimi için Web Arayüzü

Web Tabanlı Sistem Yönetimi

Veri merkezi yönetimi trendi, giderek server, storage, hypervisor gibi datacenter bileşenlerinin yönetimsel görevlerinin web arayüzleri üzerinden gerçekleştirilmesi yönüne doğru kayıyor.

Bileşenlere sürekli eklenen yeni özellik ve yetenekler, client uygulamalarının güncel tutulmasını ve bu özellik ve yeteneklere yetişmesini imkansız kılmakta. Bunun farkında olan vendor firmalar, ürünleri içerisine minimal web serverlar konumlandırarak; server, storage, hypervisor, router ve switch gibi bileşenlerin yönetimlerinin bu arayüzlerden gerçekleştirilmesine imkan verecek şekilde tasarlıyorlar. Bu durum, hem vendor firmalar için hemde ürünlerin kullanıcısı olan bizler için çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Vendor firmalar, client yazılımlarının ek geliştirme maliyet ve süreçlerinden kurtulmuş oluyorlar; ayrıca ürünlere yeni yetenekler eklerken custom client yazılımlarının güncellenmesi, ürünlerin içine deploy edilmesi veya müşterilere yani bizlere ulaştırılması ile uğraşmaktan kurtuluyorlar. Ürünlerin kullanıcısı olan bizlerde custom client yazılımlarını indirmekten ve kurulumlarını düzenlemekten kurtulmuş oluyoruz; erişim için sadece web browser uygulamanızın olması yeterli oluyor.

Webmin

Veri merkezimizde çok çeşitli uygulama ve servisler barındırıyoruz; özellikle günümüzde bunların sayısı ve çeşitliliği oldukça artmış durumda. Bunların barındırılması içinse pek çok kritik özelliğine (availability, security, reliability) güvendiğimiz ve iş sürekliliğimizi emanet ettiğimiz özgür işletim sistemi dağıtımımız olan Linux’u kullanıyoruz.

Linux sistemlerimizin uzaktan yönetimi için SSH, Telnet ve çeşitli uzaktan masaüstü seçenekleri mevcut. Ancak bu seçeneklerin hepsi için kendi bilgisayarımıza client yazılımlar kurmamız gerekiyor. Ayrıca erişmek istediğimiz anda çeşitli güvenli engelleri ve port kısıtlamaları ile karşılaşabilmemizde olası. Web arayüzünden sistemleri yönetmek ise bu sorunlarımıza bir çözüm getirebilecek yeteneklere sahip.

Webmin burada bize yardımcı olacak olan araç. Sistemimize kolayca kurulup konfigure edilebilen ve web tarayıcı dışında bir araç gerekmeden sistemimize bağlanarak yönetmemizi sağlıyor.

Webmin, RedHat tabanlı Linux dağıtımlar için hazırlanmış RPM ve Debian tabanlı Linux tabanlı dağıtımlar içinse DEB paketlerini sunuyor. Bu platformlar dışında bir tercihiniz var ise kaynak koddan derleme yöntemi için TAR paketleri de mevcut. Ayrıca neredeyse tüm Linux dağıtımlarının repositorylerinde mevcut ve ilgili paket yöneticisi programlar ile kolayca kurulabilir. Webmin sadece Linux dağıtımlarına destek vermiyor, HP-UX, IBM AIX, FreeBSD gibi pek çok free ve commercial Unix platformu ve hatta Windows için bile desteği bulunuyor.

Webmin Projesi bir Açık Kaynak gönüllüsü olan Jamie Cameron tarafından başlatılmış ve şu anda kalabalık bir geliştirici topluluğu tarafından geliştirilmekte. Proje şuan sadece bir web tabanlı sunucu yönetimi arayüzü olmaktan çok öte; Webmin çatı projesinin altında başlayan Usermin, Virtualmin ve Cloudmin alt-projeleriyle kapsamı oldukça genişlemiş ve pek çok amaca hizmet edebilecek hale getirilmiş.

Webmin ile başlayarak bu projeleri ve kullanım alanlarını tek tek inceleyelim isterseniz;

Tüm projenin çıkış noktası ve ana projesi olan Webmin kurulduğu sunucunun servislerinin yönetimini, dosya sistemine erişimi ve komut sistemine erişimi web arayüzünden gerçekleştirebilmemizi sağlayan modülü. Webmin kendi içerisinde basit bir web sunucusu barındırıyor ve üzerine kurulu uygulama ile yapılan sistem ve servislerdeki konfigurasyon değişikliklerini ilgili dosyaları güncelleyerek gerçekleştiriyor. Örneğin, sistemde yeni bir kullanıcı yarattığınızda ve/veya var olan bir kullanıcının şifresini değiştirdiğinizde /etc/passwd dosyasında ilgili satırların güncellenmesi işlemini otomatik olarak hallediyor. Modüler yapısı sayesinde sisteminizde bulunan servislerin ilgili yönetim modüllerini Webmin’e ekleyerek bu servislerinde yönetim operasyonlarını bu araç ile gerçekleştirmek mümkün. Popüler olarak kullanılan neredeyse tüm Linux/Unix servisleri zaten Webmin tarafından destekleniyor (Standart modüllerin listesi için: http://www.webmin.com/standard.html ). Ayrıca sağlanan API sayesinde kullanıcılar da servisleri için özel olarak modüller hazırlayabiliyor ve bunları Webmin projesine gönderebiliyorlar.