Kurumsal IT-Teknoloji Eğitimleri-Eğitim Takvimi

Ms Project Görev Türleri

Ms Project’te Girilen Görevlerin Süre, Çalışma ve Efor Yönetimi

Ms Project’ te iş kırılımını yaptığımız (WBS) görevlere kaynak ataması da gerçekleşmiş ise ortaya ilgili görev için bir adam saat cinsinden çalışma çıkacaktır.  Örneğin 3 günlük bir görev için standart takvimi kabul etmiş bir kaynak atandığında toplamda 3 X 8 saat olarak hesaplayacak olursak 24 saatlik bir işten bahsedebiliriz.

Bazı görevlerde ilk etapta oluşturulan planda daha sonrasında değişikliğe gidilebilir. Süre değişebilir, çalışma değişebilir  veya efor değişebilir. Bu makalemizde bu değişimleri hangi senaryolarda nasıl kontrol edilebileceğine bakacağız.

Süreyi görevin başlangıç bitiş tarih yada saat aralığı, çalışmayı o görev için harcanan toplam adam saat, eforu da bir kaynağın o görevde harcayacağı bir günlük mesai olarak tanımlayalım.

Bu görev tiplerini öncelikle 3 aşamada inceleyelim.

  1. Sabit Birimler

Süre veya çalışmadan biri değiştiğinde oran orantı mantığıyla diğeri de değişir. Efor sabit.

  1. Sabit Çalışma

Süre değişimleri toplam çalışmayı değiştirmez eforu değiştirir. Çalışma sabit.

  1. Sabit Süre

Çalışma değişikliği süreyi değiştirmez eforu değiştirir. Süre sabit.

 

Örnekler ile bu görev tiplerini inceleyelim. Aşağıdaki örnek proje taslağında üç görev belirlendi , süreleri ve kaynakları tanımlandı . Her bir görev için çalışma değerleri de ortaya çıkmış oldu. Ayrıca kaynak tarafından bakarsak aksi söylenmediği için efor bilgileri de varsayılan olarak günlük 8 saat olarak planlandı.

Şekil 1 Süre ve Kaynak Girişleri

Şekil 2 Kaynak Efor Dağılımı

Şekil 1 de Görevin adı, süresi, çalışma ve kaynakları paylaşılmış. Şekil 2 de ise ilgili görevi gerçekleştirecek kaynağın günlük efor dağılımı görülmüştür.

Şimdi sırasıyla seneryolarımızı inceleyelim.

  1. Sabit Birimler

Görev türünün sabit birimler olması eforun sabit kalacağı anlamı taşıdığını daha öncesinde vurgulamıştık. Yani süreyi artırdığımda çalışma artacak yada süreyi azalttığımda çalışma azalacaktır. Aynı mantıkla çalışmayı artırdığımda süre artacak ya da çalışmayı azalttığımda süre azalacaktır.

Görevlerimizden Görev1 görevi normalde 3 gün 24 saatlik çalışmaya sahip bir görevdir. Görev tipinin sabit birimler seçeneği seçili olduğu düşünülürse (eğer görev ayrıntıları penceresini göremiyorsanız Görünüm sekmesinden ayrıntılar işaret kutusunu işaretleyiniz.) ilk etapta süreyi artırıp 3 gün yerine 5 gün yazdığınızda çalışma da otomatikman 40 saat olacaktır. 

Şekil 3 Sabit Birimler de Süre Değişimi

Görev1 adlı görevi şimdi de 40 saatlik çalışmasını 56 saat olarak revize edelim. Şimdi de sürenin değiştiğini 7 güne çıktığını göreceksiniz.

  1. Sabit Çalışma

Görev türü Sabit Çalışma olduğunda süredeki değişimin eforu, efordaki değişimin de süreyi etkileyeceğini daha öncesinde vurgulamıştık. Bu senaryomuzda çalışmamızı sabit olarak tutacak süre-efor ilişkisine bakacağız.

Görevlerimizden Görev2  4 gün 32 saatlik çalışma ve kaynak eforu 8 saat olarak belirlenmiştir. Görev tipini ayrıntılar penceresinden sabit çalışmaya getirelim.

Şekil 4 Görev Türünü Değiştirmek

Görev 2 nin süresini 4 günden 5 güne çıkardığınızda çalışma yine 32 saat olacaktır ama günlük efor da düşerek 6,4 saat olacaktır.

Şekil 5 Kaynak Efor Değişimi

Görev2 görevini gerçekleştiren Canan’ın günlük çalışması 6,4 saat olarak yeniden planlanmıştır.

  1. Sabit Süre

Görev türü Sabit Süre olduğunda çalışmadaki değişimin eforu , efordaki değişimin de çalışmayı etkileyeceğini daha öncesinde vurgulamıştık. Bu senaryomuzda süreyi sabit olarak tutacak çalışma-efor ilişkisine bakacağız.

Görevlerimizden Görev3  5 gün 40 saatlik çalışma ve kaynak eforu 8 saat olarak belirlenmiştir. Görev tipini ayrıntılar penceresinden sabit süreye getirelim. Sabit süreli görev olarak ayarlanmış görevimizin çalışmasını 40 saatten 60 saate çıkardığınızda aynı süre içerisinde daha fazla çalışma yapması gerekeceği için efor artışına gidilecektir. Bu bağlamda oran orantıdan Selin adlı kaynağın günlük eforu 12 saate çıkacaktır.

Ayrıca Selin standart takvimdeki çalışma saatini aştığı için satır kırmızı olarak vurgulanmıştır. Bu tür bir senaryoda kaynak aşırı yüklemeden kaçınma yöntemleri kullanılabilir.

Şekil 6 Efor Artışı ve Kaynak Aşırı Yükleme

Bu makalemizde Ms Project ‘te görev türlerini incelemiş olduk. Proje görev revizyonlarında hangi türün kullanıldığının önemini kavramış olduk.

COŞKUN AYDIN

DANISMAN / YAZILIM VE VERITABANI BIRIMI, KURUMSAL YAZILIM VE VERITABANI BIRIMI