Bulut Bilişim

Microsoft Bulut Sistemleri

Geleneksel bilgi teknolojileri yönetiminin yerini son yıllarda bulut sistemlerinin almaya başladığı görülmektedir.
Bulut bilişimi; Sisteminizde ihtiyaç duyduğunuz yazılım (software), donanım (hardware), veri saklama (storage) ve barınma gibi temel ihtiyaçların size uzak bir veri merkezinden internet bağlantısıyla sunulması olarak açıklanabilir.

Bulut Bilişimi – NIST (ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü) ise şu şekilde tanımlamaktadır; “Bulut bilişim, düşük yönetim çabası veya servis sağlayıcı etkileşimi ile hızlı alınıp salıverilebilen ayarlanabilir bilişim kaynaklarının paylaşılır havuzuna, istendiğinde ve uygun bir şekilde ağ erişimi sağlayan bir modeldir.”

Bulut bilişim çeşitlerine bakıldığında 4 temel yapının çıktığı görülmektedir;

Public Cloud; Internet üzerindeki sunucular ile verilen cloud hizmetidir.

Private Cloud: Şirket bünyesinde oluşturulmuş sunucular ile verilen bulut hizmetidir. 

Community Cloud; Burada bulut bilişim alt yapısı belirli kurum ve ortak hareket eden kuruluşlar tarafından paylaşılmaktadır. Topluluk üyeleri uygulama ve verilere erişebilmektedir.

Hybrid Cloud; Bir şirketin verilerin güvenliği vb nedenlere göre hem public hemde private cloud kullanması ile ortaya çıkan yapıdır.

Microsoft Bulut Sistemler konusunda da öncü teknoloji üreticileri arasında yer almaktadır. Microsoft Bulut Sistemleri ticari bulut servislerinden, son kullanıcı bulut servislerine değin geniş yelpazeye sahiptir.

Microsoft’un ticari bulut servislerinin detayı Resim -1 ‘de görülmektedir. Dikkat edilir ise ticari bulut servisleri aslında yıllardır kurum içi yani şirket alt yapılarında kullanılan hizmetlerin bire bir örtüşen halidir. Microsoft yıllarca kazandığı know how ve tecrübe ile ticari bulut servislerin de birçok kurum ve kuruluşa hizmet vermektedir.

Microsoft’un son kullanıcı bulut servisleri incelendiğinde uzun yıllardır birçok kişinin hayatında olduğu ve ürünlere karşı çok fazla aşinalığın bulunduğu bir eko sistemden söz edilebilir. Microsoft zamanla bu servislerin bazılarının isimlerini değiştirse de vermiş olduğu hizmet ve kalite aynı şekilde devam etmektedir.

Microsoft Bulut Bilişim Çözümleri yukarıdaki bahsedilen bulut bilişim çeşitleri ile bire bir örtüşmektedir. Özellikle Private ve Public bulut bilişim çeşitlerine denk gelen ve sektörde çok fazla kullanılan ürünler bulundurmaktadır.

Özellikle birçok şirket kendi kurum içi (on premise) veri merkezlerini yine kendileri şu sebeplerden dolayı yönetmek istemektedirler. Şirketlerinin bağlı bulundukları sektöre göre oluşan regülasyon sorunları, verinin dışarı çıkması ile ilgili çekinceler ve son teknolojilere sahip alt yapı imkanları ve bilgi teknolojileri çalışanlarına sahip olma.

Yukarıda sıralanan istekleri karşılayabilen kuruma özel bulut tipi Private Cloud’dır.Private Cloud ile var olan veri merkezine çok fazla yatırım yapmadan hatta sıfır maliyetler ile yalıtılmış, otomasyonlu, merkezi yönetim yapılabilen ve sadece o kuruma ait bir yapının kurulması mümkündür.

Peki Private Cloud’un Microsoft teknolojileri ile nasıl oluşturulduğu, hangi ürünlerin kullanıldığı incelenirse ilk olarak alt yapıyı oluşturan en temel ürünler Windows Server ve Hyper-V ile karşılaşıldığı görülmektedir. Bunun dışında yönetimi sağlayan ve MS Private Cloud’un olmazsa olmaz ürünleri Microsoft System Center Ürün Ailesinden gelmektedir. Bu ürünleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır. Ayrıca Microsoft Private Cloud yapısında kullanılan bazı ürünleri şu şekilde sıralanabilir.

Donanım: Microsoft Private Cloud Fast Track: http://aka.ms/PCFT
Yazılım: Windows Server 2012 R2
Host OS: Directory Services, DHCP, DNS, Group Policy, Hyper-V, Failover Clustering, PowerShell
Guest OS: Apps, Exchange, File Server, SharePoint, SQL Server ve diğerleri...

Çözüm Hızlandırıcıları
  • Data Classification Toolkit
  • Microsoft Assessment & Planning Toolkit (MAP)
  • Microsoft Deployment Toolkit (MDT)
  • Security Compliance Manager (SCM)
  • Virtual Machine Servicing Tool (VMST)
Sistem Modeli
  • System Center Configuration Manager (SCCM)
  • System Center Operations Manager (SCOM)
  • System Center Virtual Machine Manager (SCVMM)
  • System Center Data Protection Manager (SCDPM)
  • System Center Orchestrator (SCOrch)
  • System Center Service Manager (SCSM)
  • System Center App Controller (SCAC)

Ek Bilgi: System Center ürünleri hakkında daha detaylı bilgiyi Alan Uzmanından bölümü içerisinde yer alan Sistem Yönetimi makalesinde bulabilirsiniz.

Bu ürünler ile bir veri merkezi otomasyonlu bir şekilde (SCOrch ile) uçtan uca izlenerek (SCOM ile) , tüm uygulamaların kurulabildiği, işletim sistemi dağıtımın otomatik yapıldığı, envanterlerin alınabildiği ve güncellemelerin yapılabildiği (SCCM ile) , kullanıcı taleplerinin, problemlerinin self-service alınabildiği bir ara yüzün olduğu (SCSM ile), sanallaştırma yapısının merkezi yönetildiği (SCVMM ile) , yedekleme ve felaket durumlarına karşı hızlı geri dönüşlerin yapılabildiği (SCDPM ile) ve istenirse Public Cloud ve Private Cloud teknolojilerini buluşturabilen (SCAC ile) muazzam bir Microsoft Private Cloud yapısı kurulabilmektedir.

“Microsoft Private Cloud yapınızı yönetmek ve takibe almak için 10750 ve 10751 eğitimlerini, veri merkezi ve bulut ortamlarınızı izlemek içinde 10964 eğitimini almanızı önermekteyiz. Veri merkezlerinin temelini oluşturan, en çok kullanılan sanallaştırma ürünlerinden biri olan Hyper-V’nin yönetmek için 55021 ve 20409 eğitimlerine katılabilirsiniz.”

Microsoft Bulut Sistemlerinin en büyük amiral gemisinin adı Microsoft Azure’dur. Microsoft Azure ve sağladığı hizmetleri sıralamadan önce Azure birkaç cümle ile şu şekilde anlatmak doğru olacaktır.

Azure, Microsoft tarafından yönetilen veri merkezlerinden oluşan global bir ağda hızlı bir şekilde uygulamalar oluşturma, dağıtım yapma ve yönetmeyi sağlayan açık ve esnek bir bulut platformudur. Herhangi bir dil, araç veya çerçeve kullanılarak uygulamalar geliştirebilir. Ayrıca herkese açık bulut uygulamaları mevcut BT ortamlarıyla tümleştirebilmektedir.

Microsoft Azure aylık %99,95 oranında bir SLA sunar ve altyapıya odaklanmadan yüksek düzeyde erişilebilir uygulamalar geliştirmeye ve çalıştırmaya olanak sağlar. Otomatik işletim sistemi ve hizmet düzeltme eki uygulaması, yerleşik ağ yükü dengeleme ve donanım arızalarına karşı esneklik sağlar. Ayrıca uygulamaların kapalı kalma zamanı olmadan üst sürüme yükseltmenizi sağlayacak bir dağıtım modelini destekler.

  • Anında Ölçeklendirme
  • Sadece Kullandığın Kadar Öde
  • Otomatik Donanım Yük Devri
  • %99.95 Aylık SLA gibi hizmetlerini sunan çok güçlü bir alt yapıya sahiptir.

İşte bu güçlü alt yapının temelini Resim – 4’te yer alan Microsoft veri merkezleri ve onları yöneten teknik kadro oluşturmaktadır.

Microsoft Azure birçok sektöre ve birçok farklı senaryoya uygun kullanım esnekliği vermektedir. Microsoft Azure kullanım senaryoları şu şekilde örneklenebilir:

Data merkezli senaryolar;
  • Depolama
  • Test & Geliştirme
  • MS Ürün Dağıtımı & POCs
  • Uygulama Geçişi
Uygulama merkezli senaryolar
  • Hibrit Uygulamalar
  • BI/ Büyük Veri
  • Windows 8 & Telefon Uygulamaları
  • Endüstri Çözümleri
    • Medya Servisleri
    • Bağlı Cihazlar
IaaS tarafında kullanabilecek senaryolar;
  • Test/ Geliştirme
  • SQL Server Dağıtımı
  • Uygulama “Kaldırmak ve Kaydırmak
PaaS tarafında kullanabilecek senaryolar;
  • Hibrit Uygulamalar
  • Windows 8/Telefon Uygulamaları
  • Medya Servisleri
  • Bağlı Cihazlar
  • Uygulama Modernizasyonu

“IT Pro’ların Microsoft Azure bulut hizmetlerinin kendilerini ilgilendiren bölümlerini öğrenmeleri amaçlayan 55065 eğitimini almalarını önermekteyiz. Microsoft Azure eğitimi ile Azure altyapı bileşenlerini oluşturan sanal makinelerin (virtual machines) , sanal ağların (virtual network) ,storage’ların (depolama) konfigürasyonu, yönetimi ve operasyonel işlemlerinin (migrating,extending, running, managing and monitoring) bulut üzerinde nasıl yapılacağı konuları anlatılmakta ve Microsoft Azure konusunda yetkin olmaları amaçlanmaktadır.”

Office 365 ürününe değinmeden Microsoft Bulut Sistemlerini tamamlamak doğru olmayacaktır. Office 365’i aslında tüm bilgisayarlar kullanıcıları çok yakından tanımaktadırlar, yıllardır bilgisayarlarında sürekli kullandıkları Office sürümünün aynısıdır. Tabi ki bulut teknolojinin sunduğu birçok kolaylık, esneklik ve basitliğe sahiptir.

Kullanıcılar Office 365 ile neredeyse her yerden çalışmalarına erişebilir, ortak dosyalar üzerinde çalışabilir tüm cihazlardan (iPad,PC,Laptop,Mac,iPhone,Windows Phone,Android v.b.) aynı kolaylıkla çalışmalarını sürdürebilir.

Office 365’in sağladığı hizmetler şu şekilde sıralanabilir;

Microsoft Office: Yıllardır her gün kullanılan Office sürümü artık daha esnek ve ortak kullanımlara çok uygun.

Office Web Application: Web üzerinden Word, Excel, Power Point gibi tüm Office çalışmaları eş zamanlı olarak oluşturabilir, düzenlenebilir.

E-Mail ve Calendar: Microsoft Exchange Server’ın buluta özelleştirilmiş hali ile e-mail’lerinize ve calendar’ınıza her yerden erişebilirsiniz.

File Sharing ve Document Management: SharePoint’in en çok kullanılan özelliklerinden bir tanesi olan dosya paylaşımı ve döküman yönetimi Office 365 ile çok daha kolay.

Mobil Access: iPhone,Windows Phone,Android gibi neredeyse tüm mobil cihazlar ile her yerden Office 365 üzerindeki çalışmalarınıza erişebilirsiniz.

Instant messaging, Conferencing ve Remote control: Lync’in sunduğu tüm hizmetler Office 365 ile birlikte gelmektedir. Anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü konferanslarla farklı lokasyondaki birçok müşteri veya çözüm ortaklarınıza toplantılar yapabilirsiniz.

Web Site: SharePoint’in tüm esnekliğini ve kolaylığını Office 365 kullanıcılarına sunmakta, içerik yönetimine sahip web siteleri oluşturmaya imkan vermektedir.

Security: Microsoft güvencesiyle tüm veriler güvenli ve gizli tutulmaktadır.

“Büyük ölçekli bir kuruma sizlerde Office 365’in nasıl tasarlandığını, kurulum aşamalarının nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsanız 10968 Dizayn eğitimini alabilirsiniz. Diğer bir Office 365 eğitimi olan 20346 ile de Office 365 servislerini planlama,dağıtma aşamalarını öğrenebilir , identities (kimlikler) , servislerin birbirine bağımlılıkları, gereksinimleri ve desteklerini hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu eğitim ile var olan kullanıcı kimliklerinin Office 365 yapısına entegre edilmesi gibi önemli bir aşamayıda öğrenip kurumunuza kazandırabilirsiniz.”

Microsoft Bulut Sistemleri Eğitimleri

Microsoft Private Cloud
Eğitim Kodu Eğitim
10750 Monitoring and Operating a Private Cloud with System Center 2012
10751 Configuring and Deploying a Private Cloud with System Center 2012
20409 Server Virtualization with Windows Server Hyper-V and System Center
55021 Configuring and Administering Hyper-V in Windows Server 2012
Microsoft Azure
Eğitim Kodu Eğitim
55065 Microsoft Azure for IT Professionals
Microsoft Office 365
Eğitim Kodu Eğitim
10968 Designing for Office 365 Infrastructure
20346 Managing Office 365 Identities and Services
 

İlgili Sertifikalar ve Sınavlar

MCSE: Private Cloud *
Sınav Kodu Sınav
70 -246 Private Cloud Monitoring and Operations with System Center 2012
70-247 Private Cloud Configuration and Deployment with System Center 2012
*MCSE: Private Cloud sertifikasını alabilmek için bu iki sınav dışında aşağıdaki linkte detayları yer alan diğer sınavlarıda başarılı ile tamamlamak gerekmektedir.http://www.microsoft.com/learning/en-us/private-cloud-certification.aspx Diğer Sınavlar;
Sınav Kodu Sınav
70 - 243 Administering and Deploying System Center 2012 Configuration Manager
70 - 409 Server Virtualization with Windows Server Hyper-V and System Center
70 - 346 Managing Office 365 Identities and Requirements
70 - 347 Enabling Office 365 Services

Paylaş :
Eğitim Takvimi | Twitter Eğitim Takvimi | Linkedin Eğitim Takvimi | Facebook