Kurumsal IT-Teknoloji Eğitimleri-Eğitim Takvimi

VMware Virtual Machine

Sanal makine bir hypervisor katmanı üzerinde çalışan,fiziksel sunucuya ait olan CPU,Memory,Disk,NIC gibi bileşenleri hypervisor’un ona paylaştırması kullanılabilen sanal objelerdir.Sanal makinelerin en önemli özelliklerinden bir tanesi fiziksel donanımdan bağımsız olmalarıdır.VMware ESXİ platformunda oluşturulan sanal makinelerin birden fazla dosyadan oluşmaktadır.

Sanal makine dosyalarını görüntülemek istiyorsanız öncesinde sanal makinenin bulunduğu alanı(datastore) açmanız gerekir.Bu alanı hostu üzerine tıklayıp Configuration-Storage bölümüne erişerek bulabilirsiniz.Sanal makine dosylarına erişmek istiyorsanız ilgili alanı seçip sonrasında da Browse Datastore butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.Açılan bölümde sanal makinenizin ismi olan bir klasör görmelisiniz(Varsayılan olarak sanal makineye ait dosyalar sanal makinenin isminde bir klasör içerisinde yer alır.Aksi bir durum ise sanal makinen ismi değiştirildiğinde karşılaşılabilir.)

Öncelikle sanal makine dosyaları;

VMX : Sanal makine konfigürasyon dosyasıdır.Sanal makineye verilen ismin,CPU,memory gibi bileşenlerin bilgileri bu dosya içerisinde yer alır.

Swap files (*. vswp) :Sanal makineye verilen memory’nin sanal makine tarafından tamamının kullanılması ve daha fazlasına ihtiyaç duyulduğun kullanılan geçici memory dosyasıdır.


BIOS file (*. nvram) : Fiziksel bilgisayarlarda olan BIOS’un bir dosyaya taşınmış halidir.


Log files (*.vmware.log) : Sanal makine üzerinde gerçekleşen tüm olayların yazıldığı dosyadır.


Disk descriptor file (*. vmdk) : Sanal makineye verilen disk’in bilgisinin tutulduğu dosyadır.(Kapasite,Disk tipi vb.)


Disk data file (*. flat-vmdk) : Sanal makinenin data dosyasıdır.Sanal makine içerisinde bulunan tüm verilerin tutulduğu dosyadır.


Suspend state file (*. vmss) :.Bu özellik Hibernate özelliği gibi düşünülebilir.Sanal makine suspend edilmesi halinde sanal makinenin aktif memory’i içeriği bu dosyaya yazılır.Ve suspend sonrasında sanal makine açıldığında eski memory’de bulunan bilgiler ile çalışacaktır.(Aktif pencereler,servisler kaldığı yerden çalışmaya devam edecektir.)

Snapshot data file (*. vmsd) : Snapshot ile ilgili bilgilerin tutulduğu dosyadır.


Snapshot state file (*. vmsn) : Snapshot işlemi istenilirse sanal makineler açıkken istenirse kapalıylen gerçekleştirilebilri.Sanal makineler açıkken snapshot alınırlen Memory State’de  alınsın mı diye sorulur.Bu seçenek eğer ki işaretlenirse sanal makinenin o anda memorysinde bulunan bilgilerde bu dosya içerisine yazılır.Bu özellik snapshot’tan geriye dönüşte sanal makinenizin açık olarak geri dönmesini sağlayacaktır.

Snapshot disk file (* -delta.vmdk) :Snapshot alındıktan sonrasında gelen yeni verilerin yazıldığı dosyadır.

Template file (*.vmtx) : Sanal makine template’e dönüştürüldüğünde VMX uzantısı VMTX olarak değişir.Ve artık kendisi bir sanal makine değil bir template olarak düşünülmelidir.Datastore içerisine girildiğinde eğer ki sanal makinenin bulunduğu klasör içerisinde VMTX görülüyorsa bu bir Template diyebiliriz.

Raw device map file(*.-rdm.vmdk) : Storage üzerindeki lun’u sanal makinaya tanıttığımız.

Sanal makineler yukarıda bahsetmiş olduğum dosyaları kullanarak çalışmaktadır.