Kurumsal IT-Teknoloji Eğitimleri-Eğitim Takvimi

Orchestrator Nedir Kullanım Senaryoları

Nedir bu Orchestrator? Nerelerde kullanabiliriz? Gerçekten işe yarıyor mu? Herşey Orchestrator ile yapılabilir mi? Bir çok soru soruluyor. Şimdi bu konuları biraz irdeleyelim.

Orchestrator nedir? Soruna biraz daha günlük hayattan örnekler vererek ürünü dahada parlatalım.

Orchestrator günlük hayatta yaptığımız manuel taskleri veya belirli aralıkla çalışan batch dosyalarını derli toplu bir şekilde otomatikleştirmemize yarıyor e peki bunu nasıl yapıyor? Yani Orchestrator kurulumu yaptım herşey şimdi otomatik mi oldu ne oldu?

Tabiki hayır. Orchestrator bütün bu işlemleri yapabilmek için size bir workflow hazırlamanız için uygun platformu sağlar. Peki bunu nasıl yapar?

Sonradan eklenebilir Integration Packler ve Default olarak kurulum içerisine dahil olan Integration Packler sayesinde bir birinden bağımsız ürünleri tek bir Runbookda buluşturmanızı sağlar.

Buraya tıklayarak Integration Packleri inceleyebilir veya indirebilirsiniz.

Şimdi olayı daha iyi anlayabilmek adına bir örnekle pekiştirelim;

İnsan kaynakları ekibi işe yeni bir kullanıcı aldı ve kendi uygulamasına kullanıcının bilgilerini eksiksiz bir şekilde girdi.

Aslında kullanıcı oluşturabilmek için tüm alanları IK database üzerinden okuyabilir duruma gelmiş olduk.

Birinci adım da kullanıcı oluşturabilmek için tüm datayı topluyoruz.

İkinci adımda ise IK database’inden okuyacağımız bilgileri ustalıkla manipüle etmeye geldi. Örnek ( Kullanıcının ilk harfi büyük Soyadı tamamen küçük olmalı vs)

Daha sonra AD üzerinde kullanıcı oluşturuldu. Şimdi Exchange üzerinde Mailbox Enable etme işlemi yapmamız gerekiyor. Bunun için de Exchange Admin Integration Pack’ini indirip Orchestrator’a deploy etmek gerekiyor. Maili hesabını açmış olduk.

Diyelim ki şirket içerisinde Lync Server kullanıyorsunuz bu durumda kullanıcının Lync hesabını da aktif etmeniz gerekecek.

E tabi birde Unvanı “Sistem Uzmanı” ise xyz gruplara eklensin

Hatta kullanıcı Office bilgisinde “Istanbul” yazıyor ise Istanbul OU ‘su altına oluşturulsun.

Tüm bu işlemler bittikten sonra kullanıcıya Hoş geldiniz E-Maili gönderilsin ve bu mail içerisinde şirket ile ilgili Portal ve diğer bilgilendirme local siteleri linki yer alsın.

Buraya kadar herşey çok güzel J şimdi oluşturulan kullanıcı adı ve şifrenin kullanıcıya gönderilmesi kaldı.

Bunu da SMS göndersek süper olur. Bunu yapabilmek için SMS gateway veya SMS uygulamarının okuduğu database içerisine sms içerisinde yer alacak metini girip daha sonra sms in gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı bilgileri aldı ve artık oturum açabilir durumda.

Bu işlemde tamamlandıktan sonra IK departmanına ve BT ekibine hesabın oluştuğuna dair bir bilgi iletelim ve oluşturulan kullanıcıyı SQL üzerinde oluşturuldu olarak güncelleyelim.

Bu Runbook için max 2-3 gün ayırdıktan sonra çok fazla zaman kazanacağınızı söyleyebilirim.

Şimdi bunu bir örnek ile destekleyelim;

X firmasına yaptığım bu Runbook sayesinde son 450 Kullanıcı açma işlemi bu runbook ile yapıldı.

Toplam kazanç 1 kullanıcının 5 dakikadan oluşturulduğunu düşürseniz 5*450 kullanıcı 2250 dakika eder. Bunuda saat bazına çevirirsek 37 saat kazanmış oluruz.

Mustafa KAŞIKÇI