Kurumsal IT-Teknoloji Eğitimleri-Eğitim Takvimi

Windows Powershell Nedir?

Windows Powershell, Exchange Server 2007’nin bir parçası olarak 2006 yılında  hayatımıza girmiştir. Özellikle sistem yöneticilerinin otomasyonu ve yönetim kolaylığı sağlayan bir betik dilidir. Powershell, Microsoft tarafından son yıllarda Microsoft yelpazesinde sunulan güncel ürünler ile birlikte yardımcı bir araç olmaktan çıkıp, altyapı yönetimi için zorunlu ve kurtarıcı haline gelmeye başlamıştır.  Powershell, sistem yöneticilerinin kolay bir şekilde adapte olması için basit bir yapıya sahiptir. Microsoft’un birçok ürününün grafik arayüzü ile yapamadığımız işlemleri ya da raporları Powershell ile oldukça hızlıca bir şekilde yapabilmekteyiz.

Powershell 1.0 kullanılmaya başlandığı ilk dönemlerde 129 adet komut barındırıyordu. 2.0 sürümü ile Microsoft ürünlerinin önemli bir parçası haline gelen Powershell’in barındırdığı komut sayısı 236’ya yükseldi. Daha sonrasında yaklaşık ve yaklaşık 3000 adet komut barındıran Powershell 3.0 ile beraber özellikle otomasyon kısmında workflow tasarlanabilir duruma geldi.

Powershell ile şirketinizin istemcileri uzaktan yönetebilir, envanter raporu çıkartabilir, sunucularınızın kritik durumlarında aksiyonlar aldırabilirsiniz.  Windows Server 2012 R2 ve Windows 8.1 işletim sistemlerinde içerisinde Powershell 4.0 kurulu olarak gelmektedir. Desired State Configuration eklentisi Powershell 4.0 için en çarpıcı özellik konumundadır. Her istemci önerilmesi veya olması istediğimiz ortak yapılandırma ayarlarınızı merkezi hale getirmenizi sağlamaktadır. Herhangi bir istemci üzerinde yapılan konfigürasyonda sapmalar olduğu zaman o işlemlerin önüne geçip, yapılandırmayı standart hale getirmemiz mümkündür. Bu sayede otomasyon ve alt yapı yönetimi tarafında oldukça bizlere kolaylık sağlamaktadır.

Powershell 5.0 ise yakın zamanda hayatımıza girecektir. Microsoft resmi bir şekilde public beta yayınlamaktadır. Powershell 5.0 ile beraber artık şirketlerimizde kullandığımız network switchler de yönetebilir duruma geleceğiz.