Kurumsal IT-Teknoloji Eğitimleri-Eğitim Takvimi

SCSM Yönetim Konsolu Özellikleri

System Center Services Manager R2 yönetim konsolü ve özellikleri hakkındaki makalemizde ekran görüntüleriyle beraber tüm açıklamaları aktaracağız. Öncelikle tüm temel kurulumların yapılmasını bekliyoruz ve SCSM Yönetimi Konsolunu açmak için taskbar üzerinde bulunan butona tıklıyoruz.

Services Manager Yönetim Konsolu yalnızca adminlerin ve sorun çözmek için görevlendirilmiş ekiplerin erişimine açıktır. Son kullanıcılar bu konsola erişim yapamazlar. Konsolun istemci bilgisayarlara kurulması için 2012 R2 cd’sini çalıştırarak Service Manager Console kurulum seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir. 

Dil Seçenekleri: Dil seçimi yapmak için Language menüsünde listelenmiş olan farklı dil seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. System Center Services Manager R2 ile birçok yeni dil seçeneği eklenmiştir. Türkçe de bu yeni dil seçeneklerinden biridir. Services Manager yönetim konsolunu Türkçe olarak kullanmak için üst menülerden Language menüsüne girerek Türkçe’yi seçebilirsiniz. 

Görünüm Seçenekleri: Konsol ekranında hangi pencerelerin görüntüleneceğini buradan ayarlayabilirsiniz. Navigasyon ekranının, özel olarak tanımladığınız taskların liste halinde göründüğü ekranın, detay penceresinin ve durum kutusunun görüntüleme seçeneklerini buradan yapacağınız ayarlarla güncelleyebilirsiniz. 

Araçlar Menüsü: Bildirimleri, arama ekranını, bilgi yazılarını ve farklı tiplerde çağrı açmak için gerekli olan tüm araçları buradan bulabilirsiniz. Araçlar Menüsü: Bildirimleri, arama ekranını, bilgi yazılarını ve farklı tiplerde çağrı açmak için gerekli olan tüm araçları buradan bulabilirsiniz. 

Administration: Yönetimsel ayarların yapıldığı bölümdür. Buradaki ayarla tüm kullanıcıları etkileyen genel ve global ayarlardır. Şimdi burada yapılabilecek ayarları kısaca tanıtalım.
-    Announcements: SM içerisindeki duyuruların takip edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Dışarıya herhangi bir duyuru yapılması mümkün değildir. 
-    Connectors: Oluşturulan tüm Connector’leri listeler. Connectorler herhangi bir data kaynağından veri almamıza yardımcı olur. Örneğin Active Directory üzerinde kullanıcı, grup ve bilgisayar ismi bilgilerini alabilmek için veya Exchange tarafından herhangi bir email hesabını bağlayabilirsiniz. Böylece bu email hesabına gönderilen emailleri çağrı olarak açabilirsiniz. 
-    Management Packs: Oluşturulan tüm yönetim paketlerini listeler. Yönetim paketleri SM içerisindeki değiştirilebilir olan ve değiştirilebilir olmayan konfigürasyonları içermektedir. Bu nedenle sealed ve unsealed management packs şeklinde ikiye ayrılır. Sealed MP içerisindeki konfigürasyonlar değiştirilemezken; Unsealed MP içerisindeki konfigürasyonlar değiştirilebilir, export edilebilir ve defalarca farklı ortamlara import edilebilir. Tüm bu paketler xml formatında SM ilk kurulduğunda gelen ve kurulum sonrasında sizin yaptığınız değişikliklerden oluşan konfigürasyonları saklar. Best Practise örnekleri ilk kurulum sonrası yapılacak konfigürasyonların yeni bir Management Pack oluşturularak burada saklanması gerektiğini göstermektedir. 
-    Notifications: Konsolun göndereceği bildirimlerle ilgili ayarların ve tanımlamaların yapıldığı bölümdür. Bildirimlerin alınması ve gönderilmesi için hangi kanalların (SMTP, IMAP, POP3, vs) kullanılacağını burada tanımlıyoruz. Kimlerin ve hangi grupların bildirimleri alacağını da buradan tanımlayabiliyoruz. Gönderilecek bildirimlerin şablonlarını da yine bu bölümde oluşturup değişiklikleri yapabiliyoruz. 
-    Security: Güvenlik, erişim ve rollerle ilgili ayarların yapıldığı bölümdür. Aşağıdaki ekran görüntüsünde tanımlı olarak gelen kullanıcı rolleri görülebilir. 
-    Service Level Management: SLA sürelerinin tanımlandığı, metriklerini olşturulduğu ve hedeflerinin belirlendiği bölümdür. 
-    Settings: Bu bölümde temel ITIL süreçlerinin genel ayarlarını yapabilirsiniz. 
-    Workflow: Bu bölümde ise temel bazı süreçlerin tasarımı yapılabilmektedir. 

Library: Kütüphane bölümünde çağrıların açıldığı ve kayıt altına alındığı formlar tasarlanır.

  • Groups:
  • Knowledge: Bilgi makalelerinin tutulduğu bölümdür.
  • Lists: SM içerisindeki kullanılan tüm formlarda bulunan değişkenlerin tanımlandığı bölümdür. Örneğin Change Impact, Priority, Status gibi alanlar ile Incident Classification, Source gibi alanlarda görünecek bilgiler burada tanımlanır.
  • Queues: Belli tipte çağrıların gruplandığı bölümdür.
  • Runbooks: Orchestrator ile ilgili bağlantının sağlandığı bölümdür.
  • Service Catalog: İstek ve Hizmet taleplerinin yönetildiği bölümdür. Burada oluşturulan tanımlar Self Servis Portal üzerinde görüntülenerek kullanıcıların bildirimlerini oluşturmasına yardımcı olacaktır.
  • Tasks: Konsol kullanıcılarının özel görevlerini oluşturmasını sağlayan bölümdür.
  • Templates: Çağrı açmak için kullanılan formların şablonlarının oluşturulduğu bölümdür. İçerisinde belirli sayıda varsayılan form gelmektedir. Buradaki şablonlar ile belirlediğiniz koşulların sağlanması durumunda bazı alanların önceden tanımladığınız şekilde doldurulması sağlanabilir. 

Work Items: Bu bölümde farklı süreçlerle ilgili çağrıların listelerine erişilebilir.

  • Activity Management: Onay gerektiren durumlarda kullanılan aktivitelerin tanımlanması için kullanılır.
  • Change Management: Değişik yönetimi sürecinin tanımlandığı bölümdür. Yapılacak değişikliklerin taleplerin alındığı ve değerlendirilerek yönetildiği kısımdır.
  • Incident Management: Verilen hizmetlerde yaşanan kesintilerin giderilmesi amacıyla yürütülen süreçtir.
  • Problem Management: Ciddi sorunların giderilmesi için yürütülen süreçtir.
  • Release Management: Hizmet, ürün veya projelerin canlı ortama alınması için işletilen süreçtir.
  • Service Request Fulfillment: Standart taleplerin yönetildiği bölümdür. 

Configuration Items: Bilgi Teknolojileri’nin sahip olduğu tüm konfigürasyon birimlerinin bilgilerinin ve ilişkilerinin tutulduğu bölümdür. Builds, Business Services, Computers, Environments, Printers, Software, Software Updates, Users gibi alanlarda gerekli bilgiler tutulmaktadır. 

EBUBEKİR SEZER

DANIŞMAN / BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DESTEK HİZMETLERİ, KURUMSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DESTEK HİZMETLERİ BİRIMİ